MED
Od našich včel máme převážně med květový (podle původu), med z lípy bývá smíšený (nektar z lípy+medovice z lípy)
Máme med vynikající kvality, velmi nízký obsah vody je způsoben tím, že odebíráme pouze zralý med. Mezi přednosti našeho medu také patří známý původ (ČR), a co nejkratší cesta medu ze včelích pláství do sklenice.
200,- Kč za sklenici, ve které je obsah medu min 950g, přijdťe si vybrat..30.května 2022 máme čerstvý med ve sklenicích
Prodej "ze dvora" Strnadova 10, Brno Líšeň. (tel. 608 967 345)
Jednodruhové medy-snažíme se o ně, ale samozřejmě mohou mít nějakou tu příměs i z jiných rostlin. K určení "druhu" medu nás vede znalost stanoviště a včelí pastvy v okolí, doba vytáčení medu, barva medu, vůně, chuť a čas krystalizace.
2024 aktuálně
MED květový jarní s akátem 220,- převažuje jarní snůška, tak krystalizuje, akát celou směs zjemňuje
Akátový vyprodán
2023
ze srpna roku 2023 mám med květový směs zkrystalizovaný za 200,- (slunečnice, lípa, akát, vřes v různém poměru-nejvíce je vždy slunečnice)
Nezapomeňte, že med je vhodný i jako dárek.
Ochutnejte všechny medy, které nabízíme. Inspirujte se ochutnávkami vína. U medu můžete posuzovat vůni, barvu i chuť. Mezi vzorky medu přikusujte obyčejné sušenky bez náplně např. suché sušenky Bebe. Možná najdete i vy mezi medy svého favorita.
Doma používáme med i na hojení ran. Byla jsem překvapena, jak krásně se zahojil prst, kterému bubnová sekačka poškodila měkké tkáně a nehet, nezůstala ani jizva, jen zatím nižší citlivost špičky prstu připomíná tuto událost, ta se postupně rok od roku zlepšuje.
ukázka z literatury : Mudr. Jana Hajdušková, Včelí produkty očima lékaře
Tuto brožuru můžete zakoupit i u nás.
Význam včel: Včely mají nezastupitelné místo v přírodě jako opylovači kulturních i planě rostoucích rostlin. Kdyby z naší přírody zmizely včely, současně s nimi by zanikly i desítky druhů rostlin, které jsou na opylení včelou závislé. U dalších rostlin by se bez opylení významně snížil výnos. Třetinu toho co jíme, opylují včely - jabloně, třešně, hrušně, švestky, meruňky, mandloně, slunečnice, řepka, rybíz, angrešt, maliník a ostružiník, vojtěšku využíváme jako krmivo pro zvířata, nebo jako naklíčené výhonky, včely opylují také okurky, dýně, květák... Také mrkev potřebuje opylovače, aby mohla mít semena a my ji mohli znovu zasít.
Z čeho a jak vzniká med?
Včely sbírají sladkou šťávu z květů - nektar. Obohacují nektar enzymy, uskladňují a nechávají ho zrát v plástech. Stejně mohou sbírat i medovici - původem je to šťáva rostlin či stromů. Mšice apod. sají tuto šťávu, využijí jen malou část-bílkoviny, větší sladký podíl využívají včely (i např. mravenci). Med podle původu rozlišujeme na květový (z nektaru) a medovicový (z medovice). Medovicový med je někdy nepřesně označován jako med lesní. Pokud se jedná o med z nektaru i medovice, nazýváme jej smíšený. Zásoby slouží včelám na přečkání zimy. Včely si vytvoří o dost více zásob, než na zimu spotřebují.