MED

Od našich včel máme převážně med květový (podle původu), med z lípy bývá smíšený (nektar z lípy+medovice z lípy)

Máme med vynikající kvality, velmi nízký obsah vody je způsoben tím, že odebíráme pouze zralý med. Mezi přednosti našeho medu také patří známý původ, a co nejkratší cesta medu ze včelích pláství do sklenice.

od 150,- Kč za sklenici, ve které je obsah medu min 950g, přijdťe si vybrat.

Prodej "ze dvora" Strnadova 10, Brno Líšeň. (tel. 608 967 345) 

Jednodruhové medy-snažíme se o ně, ale samozřejmě mohou mít nějakou tu příměs i z jiných rostlin. K určení "druhu" medu nás vede znalost stanoviště a včelí pastvy v okolí, doba vytáčení medu, barva medu, vůně, chuť a čas krystalizace.  

1. Med z ovocných stromů a řepky zkrystalizovaný=květový jarní 150,-, nově i med květový jarní pastovaný 160,-

2. Akátový med 170,- tekutý

3. Lipový med 170,- nejvhodnější při nachlazení

4. Slunečnicový med 

Malé skleničky medu pouze podle aktuální nabídky na požádání.

Nezapomeňte, že med je vhodný i jako dárek. Možnost zhotovení dárkového balíčku: medík, svíčka, papírová krabička s dřevitou vatou.

Ochutnejte všechny medy, které nabízíme. Inspirujte se ochutnávkami vína. U medu můžete posuzovat vůni, barvu i chuť. Mezi vzorky medu přikusujte obyčejné sušenky bez náplně např. suché sušenky Bebe. Možná najdete i vy mezi medy svého favorita.  

Doma používáme med i na hojení ran. Byla jsem překvapena, jak krásně se zahojil prst, kterému bubnová sekačka poškodila měkké tkáně a nehet, nezůstala ani jizva, jen zatím nižší citlivost špičky prstu připomíná tuto událost, ta se postupně rok od roku zlepšuje.

Mám pro vás i spoustu tipů proti nachlazení a co použít přírodního na mnohé neduhy.

 

 

ukázka z literatury : Mudr. Jana Hajdušková, Včelí produkty očima lékaře

Tuto brožuru můžete zakoupit i u nás.

Význam včel: Včely mají nezastupitelné místo v přírodě jako opylovači kulturních i planě rostoucích rostlin. Kdyby z naší přírody zmizely včely, současně s nimi by zanikly i desítky druhů rostlin, které jsou na opylení včelou závislé. U dalších rostlin by se bez opylení významně snížil výnos. Třetinu toho co jíme, opylují včely - jabloně, třešně, hrušně, švestky, meruňky, mandloně, slunečnice, řepka, rybíz, angrešt, maliník a ostružiník, vojtěšku využíváme jako krmivo pro zvířata, nebo jako naklíčené výhonky, včely opylují také okurky, dýně, květák... Také mrkev potřebuje opylovače, aby mohla mít semena a my ji mohli znovu zasít.

Z čeho a jak vzniká med?

Včely sbírají sladkou šťávu z květů - nektar. Obohacují nektar enzymy, uskladňují a nechávají ho zrát v plástech. Stejně mohou sbírat i medovici - původem je to šťáva rostlin či stromů. Mšice apod. sají tuto šťávu, využijí jen malou část-bílkoviny, větší sladký podíl využívají včely (i např. mravenci). Med podle původu rozlišujeme na květový (z nektaru) a medovicový (z medovice). Medovicový med je někdy nepřesně označován jako med lesní. Pokud se jedná o med z nektaru i medovice, nazýváme jej smíšený. Zásoby slouží včelám na přečkání zimy. Včely si vytvoří o dost více zásob, než na zimu spotřebují.

 

 

 



Iva Drápelová  |   Administrace Design and Programming by - IvoWeb © 2020