MED

Od našich včel máme převážně med květový, med z lípy bývá smíšený (květový z lípy+medovice z lípy)

Máme med vynikající kvality, velmi nízký obsah vody je způsoben tím, že odebíráme jen zavíčkované plásty. 

150,- Kč za sklenici, ve které je min obsah medu 950g, přijdťe si vybrat.

Prodej "ze dvora" Strnadova 10, Brno Líšeň. (tel. 608 967 345)   

 

1. Med z ovocných stromů a řepky zkrystalizovaný=květový jarní

2. Akátový med - tekutý

3. Lipový med - nejvhodnější při nachlazení

4. Slunečnicový med 

 

Akátový a lipový med 950 g poslední sklenice, stále v nabídce květový jarní a slunečnicový med za 150,-

Lipový velikost 765 g za 140,-

Akátový v malé dekorativní skleničce šestihranu 150 g za 80,-  

 

Nezapomeňte, že med je vhodný i jako dárek. Letos možnost zakoupení i malých skleniček-šestihran za 80,- Kč nebo zhotovení balíčku: medík, svíčka, papírová krabička s dřevitou vatou.

 

Ochutnejte všechny medy. Inspirujte se ochutnávkami vína. U medu můžete posuzovat vůni, barvu i chuť. Mezi vzorky medu přikusujte obyčejné sušenky bez náplně např. suché sušenky Bebe.

 

Připravuji pro Vás pár receptů z medu ...

 

Stále častěji využíváme med i na hojení ran, zeptejte se nás, rádi Vás budeme informovat.

Význam včel: Včely mají nezastupitelné místo v přírodě jako opylovači kulturních i planě rostoucích rostlin. Kdyby z naší přírody zmizely včely, současně s nimi by zanikly i desítky druhů rostlin, které jsou na opylení včelou závislé. U dalších rostlin by se bez opylení významně snížil výnos. Třetinu toho co jíme, opylují včely - jabloně, třešně, hrušně, švestky, meruňky, mandloně, slunečnice, řepka, rybíz, angrešt, maliník a ostružiník, vojtěšku využíváme jako krmivo pro zvířata, nebo jako naklíčené výhonky, okurky, dýně, květák... Také mrkev potřebuje opylovače, aby mohla mít semena a my ji mohli znovu zasít.

 

Z čeho a jak vzniká med?

Včely sbírají sladkou šťávu z květů - nektar. Obohacují nektar enzymy, uskladňují a nechávají ho zrát v plástech. Stejně mohou sbírat i medovici - původem je to šťáva rostlin či stromů. Mšice apod. sají tuto šťávu, využijí jen malou část-bílkoviny, větší sladký podíl využívají včely (i např. mravenci). Med podle původu rozlišujeme na květový (z nektaru) a medovicový (z medovice). Medovicový med je někdy nepřesně označován jako med lesní. Pokud se jedná o med z nektaru i medovice, nazýváme jej smíšený. Zásoby slouží včelám na přečkání zimy. Včely si vytvoří o dost více zásob, než na zimu spotřebují.

Z doporučené literatury : Mudr. Jana Hajdušková, Včelí produkty očima lékaře

Tuto brožuru můžete zakoupit i u nás.

 

 

 



Iva Drápelová  |   Administrace Design and Programming by - IvoWeb © 2018